Conferències

 

10:30 a 11:30 REACCIONA… EXPLOTA !!

Descripció: El taller Reacciona…explota! és un projecte de divulgació científica que permet descobrir la cara més atractiva de la química. Consisteix en la realització d’experiments de química recreativa. Tots sentim especial interès pels experiments sorprenents i espectaculars, amb canvis de colors, llum, soroll, fum… Tots amb noms curiosos: el monstre del vàter, la serp del faraó, l’ampolla voladora, la reacció termita…

Speaker: Josep Duran Carpintero és doctor en ciències (química) per la Universitat de Girona. Des de l’any 2003 participa i organitza activitats de divulgació i promoció de la ciència. És autor de “Itineraris geològics per la Costa Brava” (1989) i “Passeig per l’invisible: Itinerari químic per Girona” (2010) i coautor de Ciència recreativa comentada (2007).


12:30 a 13:30 LoRa i The Things Network

Descripció: En aquesta xerrada tindreu l’oportunitat de conèixer una prometedora tecnologia de comunicacions orientada a la Internet de les Coses, la famosa IoT, i d’una comunitat potent la The Things Network que s’estén per tot Europa i el Món. BUILDING A GLOBAL INTERNET OF THINGS NETWORK TOGETHER, aquest és el repte, vine i aprèn com hi pots participar-hi.

Speaker: Xose Pérez és Físic, i s’ha dedicat professionalment al desenvolupament d’aplicacions web fins fa 4 anys que va entrar en contacte amb l’electrònica i la fabricació digital. Actualment és responsable de fabricació digital a la cooperativa d’iniciatives socials Tarpuna i freelancer en temes de programació, domòtica i l’internet de les coses. És membre del col·lectiu The Things Network Catalunya.


15:00 a 16:00 Biometria: podrem jubilar per sempre les contrasenyes ?

Descripció: Comerç electrònic, banca online, xarxes socials, còpies de seguretat al núvol, … Cada vegada tenim més dades i interactuem amb més serveis, i necessitem una contrasenya nova cada dos per tres, o ens cansem i acabem fent servir la mateixa contrasenya a tot arreu. La biometria ja no és cosa de pel·lícules de ciència ficció: tenim lectors d’empremtes digitals a les nostres butxaques, podem entrar a edificis gràcies a la forma de la nostra mà, … Ha arribat el moment de deixar de fer servir contrasenyes?

Speaker: Antonio Bueno és professor a l’Escola Superior Politècnica de la UdG des del segle passat i fa classes de seguretat informàtica a l’últim curs d’Enginyeria Informàtica. L’Antonio ha oblidat gairebé tantes contrasenyes que s’ha hagut d’inventar durant més de tres dècades, i està particularment orgullós quan aconsegueix que la gent sigui (una mica) més paranoica.


16:30 a 17:30 Presentació de TTN (The Things Network) Girona

Descripció: Si el mati assistiu a la presentació de LoRa i TTN, a la tarda podeu assistir a la presentació oficial de la comunitat de The Things Network Girona. Si estàs interessat en la Internet de les Coses i en la creació de comunitats obertes, no et perdis aquesta oportunitat de participar i d’aprendre com funciona per dins la IoT. La presentació és sols l’inici i la base per molts altres projectes, vine i sigues un/a pioner/a.

Speaker: Esteve Farrés és doctor en ciències (Física/Electrònica) per la Universitat Autònoma de Barcelona. L’Esteve és membre del Tecnoateneu de Vilablareix, responsable de I+D+i d’Ubikwa Systems SLU una empresa dedicada a la Internet de les coses, i l’iniciador de la comunitat de Girona de The Things Network.